Monday, August 26, 2013

Kek Coklat Lembap (Moist Coklat Kek)


Bahan-bahannya:

4 biji telur
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak jagung
1 cawan susu pekat
1 cawan air panas
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan chocolate powder
1 sudu teh backing powder
1 sudu teh soda bicaarbonate


Cara membuatnya….

1.Pukul gula dan  telur hingga kembang.(tepung gandum,backing powder,bicarbonate dan serbuk chocolate di campur rata.)
2.Setelah telur kembang,masukkan campuran tepung.
3.Kemudian masukkan susu pekat dan minyak jagung.
4.Last sekali masukkan air panas.Bakar pada suhu 180 celcius selama 45 minit.Boleh juga di kukus selama 1 jam.

pesan penting!!….Kalau nak kukus,pastikan air tidak menitik atas kek .Ini untuk mengelakkan kek mendap pada bahagian tengah.Boleh juga pakai acuan yang tengahnya berlubang.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...