Saturday, August 24, 2013

Kek Gula Hangus



Bahan-bahan:

4 biji telur
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan air
2 sudu makan marjerin
1 sudu teh soda bicarbonate

Cara membuatnya…

1.Masak gula pasir untuk dijadikan gula hangus.(pastikan gunakan api kecil).bila dah hangus,masukkan air sedikit demi sedikit.(step ni kena hati-hati,sebab takut gula mercik kat tangan.)
2.Pukul telur dgn marjerin, Kalau nak lebih manis,boleh tambah 3 sudu gula pasir.
3.Kemudian,masukkan tepung dan soda bicarbonate.
4.Akhir sekali masukkan gula hangus sedikit demi sedikit. Pastikan ,gula masih suam. Kalau gula dah sejuk, nanti kek kita tak bersarang.
5.Bakar pada suhu 180 celcius selama 45 minit. Pakai api bawah dulu, bila dah nak masak baru gunakan api atas dan bawah.

Kompem jadik……

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...