Sunday, August 25, 2013

Talam Serunding Daging




Lapisan Bawah

200 gram kentang(dipotong dadu+direbus+ditoskan)
600 ml santan
20 gram tepung gandum
180 gram tepung beras
1 sudu besar gula pasir
1 sudu teh garam
50 gram serunding daging

Cara membuatnya

1.Campurkan kesemua bahan-bahan kecuali serunding dan kentang
2.Bila dah sebati,masukkan kentang dan serunding, masak atas api yang kecil.
3.Tuang dalam loyang 10′x10′ dan kukus selama 15 minit.

Lapisan atas

650 ml santan
2 sudu besar tepung hoon kwee
180 gram tepung gandum
100 gram gula pasir(ikut suka)
1biji telur (tak letak pun takpe)
sedikit garam dan pewarna kuning lemon.

Cara membuatnya

1.Campurkan semua bahan2 di atas.
2.Masak atas api yang kecil.
3.Kemudian tuangkan diatas lapisan bawah.
4.Kukus selama 20 minit.

Selamat mencuba…..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...