Monday, August 26, 2013

Talam Berlapis Kek




Bahan Kek

150 gram tepung optima coklat
3 biji telur
40 gram air sejuk
1 sudu teh ovalet
Cara nak buat kek:
1.Campurkan semua bahan diatas hingga gebu dan pekat(gunakan high speed).
2.Setelah gebu,masukkan 40 gram minyak masak.(boleh juga tambahkan sedikit coklat emulco).
3.Bakar dalam oven pada suhu 180′celcius.

Talam Pandan

Bahan A
750 gram air (campur air daun pandan)
100 gram tepung hoon kwee
200 gram gula pasir
sedikit pewarna hijau

Cara membuatnya:

1.Campurkan semua bahan2 hingga sebati.
2.Masak aatas api sederhana.Sentiasa dikacau agar tidak berketul.
3.Bila dah pekat,tuangkan diatas kek.

Talam santan

750 gram santan
100 gram tepung hoon kwee
2 sudu besar gula pasir
garam secukup rasa

Cara Membuatnya:

Sama seperti membuat lapisan pandan.Kemudian tuang diatas lapisan hijau.
Pesan;Talam kek ni…..tak perlu dikukus.Cuma bakar kek je.Pastu ,lapisan atas nya macam nak buat kuih tako.
yummy…..yummy……i like it…..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...